Wat is E-ink nu eigenlijk

prs-t3-witU heeft de term op onze website waarschijnlijk al vaak genoeg gezien, maar wat is e-ink nu eigenlijk?

Zoals u waarschijnlijk zelf ook al wel bedacht had staat de term e-ink voor electronic ink, in het Nederlands staat dit voor elektronisch papier/inkt. Het is een uitvinding die gebruik maakt van een scherm met allerlei balletjes, waarbij de ene kant van het balletje gekleurd is en de andere kant ongekleurd. D.m.v. een elektronische spanning worden deze bolletjes gedraaid. Hierdoor is een e-ink scherm ontzettend energie zuinig omdat hij alleen stroom verbruikt op het moment dat het scherm ververst wordt.

E-ink is energie zuinig

Doordat deze technologie alleen stroom verbruikt bij het verversen van het beeld, dus bijvoorbeeld het omslaan van een pagina van uw ebook gebruikt een ereader met de eInk technologie bij stilstaand beeld geen stroom. Hierdoor kunt u weken tot wel maanden doen met 1 acculading, waardoor u niet steeds hoeft op te letten of uw accu nog wel vol genoeg is voor het lezen van uw favoriete ebook. Tegenwoordig zijn er wel diverse ereaders op de markt welke voorzien zijn van een verlicht scherm, waardoor het energieverbruik wel toeneemt maar vergeleken met een tablet als bijvoorbeeld een Ipad wint een ereader het met gemak qua energiezuinigheid.

Bekijk hier alle e-ink readers

Het lezen van een ebook op een eInk scherm is bijna als een gewoon papieren boek

Doordat een eInk scherm praktisch altijd zwart/wit is en er geen achtergrondverlichting op aanwezig is, is het lezen van een ebook bijna dezelfde ervaring als het lezen van een papieren boek. Het nadeel van het lezen op een tablet is vaak dat je tegen het licht in zit te kijken door de achtergrondverlichting waardoor het veel vermoeiender lezen is voor uw ogen. Dit nadeel heeft en e reader dus niet, hierdoor zijn de readers in korte tijd toch enorm populair geworden als vervanger van het traditionele boek.

U kunt nu eenvoudig kennismaken op een goedkope manier met de diverse e-ink readers. Omdat de technologie de laatste jaren zo goed doorontwikkeld is zijn zelfs de goedkope e-readers zoals de Kobo Nia voorzien van een e-ink scherm. Een boek lezen op een gewone tablet of een e-ink scherm, ik zou het wel weten. Natuurlijk kan je op beide type schermen goed een boek lezen, maar als je kijkt naar een ontspannen manier van lezen dan wint een eInk scherm toch wel eenvoudig. Naast het feit dat de accuduur met dit type scherm ook nog eens een heel stuk beter is.

Zijn er nadelen aan de eInk technologie?

Echte nadelen zijn zo niet op te noemen, behalve dat een e-reader toch wel een apparaat is die maar gebruikt kan worden voor 1 doel, namelijk boeken lezen/ digitaal lezen. Natuurlijk zijn er diverse ereaders bij waarnaast u muziek kunt draaien, spelletjes kunt spelen of zelfs op kunt internetten, maar al deze “randzaken” zijn zeer beperkt op een ereader door het scherm welke primair gemaakt is om te lezen. Het scherm is namelijk niet gemaakt om bijvoorbeeld een film te kijken met 25fps in 32bits kleuren, want de meeste eInk ereaders hebben alleen een zwart/wit weergave. Dus of er nadelen zijn aan het e-ink scherm als u alleen boeken leest of kranten? Nee die zijn er eigenlijk niet, wilt u meer dan alleen lezen? Ja dan zijn er veel nadelen op te noemen.